Έχοντας το όνομα της Νύμφης κόρης του Ασωπού ποταμού - του ποταμού που ακόμα και σήμερα ζωοδοτεί τον κάμπο και τους αμπελώνες - η ΝΕΜΕΑ είναι σήμερα, ίσως, η πιο οργανωμένη αμπελουργική ζώνη της χώρας τόσο παραγωγικά όσο και αγροτουριστικά. Μόλις μία και μισή ώρα από την Αθήνα και προσβάσιμη εύκολα από όλες τις σύγχρονες, πια, Εθνικές οδούς η ΝΕΜΕΑ εκμεταλλεύεται τα "γόητρα" της σαγηνεύοντας τον επισκέπτη της.
Η μοντέρνα πόλη έχει χτιστεί σε ένα υψόμετρο 37 μέτρων, αμφιθεατρικά γύρω από το λόφο του Προφήτη Ηλία όμως η ιστορία της γυρνάει πίσω χιλιετηρίδες με πρώτη αναφορά περί τον 10ο π.Χ. αιώνα. Δημοφιλής από την Μυθολογία καθώς εδώ διαδραματίστηκε ο πρώτος άθλος του Ηρακλή αλλά και από τα μνημεία της όπως τον Ναό του Δία κοντά στην Αρχαία Νεμέα αλλά και για τα Νέμεα, έναν από τους σημαντικότερους αγώνες των αρχαίων χρόνων.
Στα σύγχρονα χρόνια η Νεμέα γίνεται δημοφιλής από την καλλιέργεια μιας από τις πλέον διάσημες αλλά και ποιοτικές ερυθρές ποικιλίες της Ελλάδας, το περίφημο Αγιωργίτικο. Ο τόπος - ποικιλία ΝΕΜΕΑ - Αγιωργίτικο οριοθετήθηκε και νομοθετήθηκε το 1971 για την παραγωγή του ερυθρού οίνου Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Νεμέα, περιλαμβάνοντας 16 χωριά:
Αηδόνια, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Ασπρόκαμπος, Γαλατάς, Γυμνό, Δάφνη, Καστράκι, Κεφαλάρι, Κούτσι, Λεόντιο, Μποζικάς, Μαλανδρένι, Πετρί, Τιτάνη και Ψάρι.
Το Αγιωργίτικο φαίνεται να καλλιεργείτε στην Νεμέα, βάση των οθωμανικών αρχείων, ήδη από τον 16ο αιώνα. Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού, ωστόσο, έχει ρίζες στην αρχαιότητα.
Η Νεμέα είναι ίσως η μεγαλύτερη, σε έκταση, ζώνη Π.Ο.Π. της Ελλάδας, στην οποία καλλιεργούνται περίπου 22.000 στέμματα αμπελώνων με την ποικιλία Αγιωργίτικο. Τα διάφορα χωριά στα οποία καλλιεργείτε η ποικιλία αποτελούν και ξεχωριστά οικοσυστήματα με δικό τους terroir γεγονός που επιδρά σημαντικά πάνω στην διαφορετικότητα, την ποιότητα αλλά και την δυνατότητα που δίνουν τα κρασιά της Νεμέας για εξερεύνηση από τους οινόφιλους.