Preloader

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΗΤΡΑΚΟΥ

5 ξεχωριστά αμπελοτόπια, 5 διαφορετικά terroir!

Mitrakos Wines | Οινοποιείο Μητράκος
Mitrakos Wines | Οινοποιείο Μητράκος
Mitrakos Wines | Οινοποιείο Μητράκος

Top Padding

Αμπελώνες Μητράκου

Η υπομονή, ο πειραματισμός και ο σεβασμός στο αμπέλι είναι τα βασικά συστατικά... των κρασιών μας!

Bottom Margin

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μητράκου έχει συνολική έκταση περί τα 60 στρέμματα και βρίσκεται στην ξακουστή για το σταφύλι της Νεμέα. Είναι φυτεμένος με την κλασική ερυθρή ποικιλία της περιοχής, το Αγιωργίτικο. Η απόσταση που τον χωρίζει από το οινοποιείο της επιχείρησης είναι πολύ μικρή, οπότε η διαδρομή του σταφυλιού μέχρι εκεί διαρκεί ελάχιστα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακμαιότητάς του.

Bottom Padding

Bottom Padding

Η Νεμέα έχει πολλά αμπελοτόπια, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στον κάμπο και άλλα σε μεγαλύτερο υψόμετρο, σε πλαγιές των γύρω λόφων ή βουνών. Οι αμπελώνες Μητράκου βρίσκονται σε τέσσερα σημεία: στα Καλύβια, στο Ντουραμάνι, στο Κονιζερί και στα Λειβαδάκια. Στα τρία πρώτα αμπελοτόπια, τα πρέμνα βρίσκονται σε «πλεύρες» ή, αλλιώς, σε πρόποδες χαμηλών βουνών και καλύπτουν το 50% περίπου της συνολικής έκτασης των αμπελώνων Μητράκου. Τα αμπέλια του κάμπου, στα Λειβαδάκια, ευνοούνται σημαντικά από τη γειτνίαση με τον ποταμό Ασωπό. Η επιρροή του χαμηλώνει κατά πολύ τη θερμοκρασία τη νύχτα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαιρετικού αρωματικού δυναμικού στο σταφύλι που παράγεται εκεί.

Τα μισά περίπου από τα 60 στρέμματα του αμπελώνα Μητράκου φυτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Βρίσκονται δηλαδή σε μια από τις καλύτερες παραγωγικές τους στιγμές όσον αφορά την ποιότητα της πρώτης ύλης, αφού τα φυτά είναι περίπου 40 ετών.

Τα υπόλοιπα στρέμματα αποτελούνται από πιο νέες φυτεύσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έτσι, οι δυνατότητες που έχει το Κτήμα όσον αφορά την οινοποίηση κρασιών διαφορετικών στυλ είναι μεγάλες, αποκτώντας ευελιξία επιλογών. Για την παραγωγή λευκών κρασιών, με τα οποία το κτήμα συμπληρώνει την γκάμμα του, ο Φάνης Μητράκος προμηθεύεται επιλεγμένα σταφύλια από γειτονικές περιοχές, με τη βοήθεια έμπειρου γεωπόνου και τη συνεργασία του οινολόγου του.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των λευκών οίνων είναι κατά κύριο λόγο ο ροδίτης και το σαρντονέ.

Bottom Padding