Το Κτήμα Μητράκου είναι μια οικογενειακή οινοποιητική επιχείρηση, με αμπελουργική παράδοση που ξεπερνά τον αιώνα και έχει έδρα τη φημισμένη για τα κρασιά της Νεμέα Κορινθίας. Η υπομονή, ο πειραματισμός και ο σεβασμός στο αμπέλι και το κρασί είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κτήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το πιστοποιημένο με ISO 22000 οινοποιείο του ολοκληρώθηκε το 2006 και βρίσκεται στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, ενώ χρειάστηκαν ακόμα έξι χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα (ΠΟΠ Νεμέα), με την ετικέτα Κτήμα Μητράκου.
Στόχος και όραμα του Κτήματος Μητράκου είναι η συνεχής βελτίωση των κρασιών του, τόσο μέσω της καλλιέργειας της αμπέλου, όσο και διεισδύοντας βαθύτερα στα μυστικά της οινοποίησης.
Το Κτήμα Μητράκου είναι υπέρ των καθαρών και εκφραστικών κρασιών, με κύριο χαρακτηριστικό την κομψότητα. Των κρασιών που πίνονται ευχάριστα και λόγω των αρωματικών και των γευστικών χαρακτηριστικών τους επιτελούν άριστα τον κύριο σκοπό τους, την επιτυχημένη συνοδεία φαγητού. Αυτός είναι με δύο λόγια ο χαρακτήρας των κρασιών του κτήματος.
Τόσο τα εμφιαλωμένα κρασιά, όσο και αυτά που συσκευάζονται σε ασκό, παράγονται με περίσσια φροντίδα, ώστε να παρέχουν σταθερά, εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής. Άλλωστε, η σταθερότητα, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας, αποτελεί μόνιμο μέλημα του Κτήματος Μητράκου.
Γεννήθηκα μέσ’ στ’ αμπέλι. Μεγαλώνοντας, θέλησα να τ’ ακολουθώ σε όλα του τα στάδια. Έτσι, η αγάπη μου για το αμπέλι είναι εκείνη που ουσιαστικά με έκανε να προχωρήσω και στην παραγωγή κρασιού
Φάνης Μητράκος
Ο Φάνης Μητράκος βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της οινοποιητικής επιχείρησης της οικογένειας Μητράκου, που καλλιεργεί στη Νεμέα αμπέλια από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί δηλαδή την 4η γενιά αμπελουργών και είναι αυτός που τόλμησε το βήμα προς την επαγγελματική οινοποίηση.
Κοιτάζοντας όμως πολλές δεκάδες χρόνια πίσω, βλέπουμε τον Κωσταντή Μητράκο, προπάππο του Φάνη, με όνομα και καταγωγή από τη Μάνη, να εγκαθίσταται στη Νεμέα, λίγο πριν την ανατολή του 20ού αιώνα και να ασχολείται αμέσως με το αμπέλι. Τέθηκαν έτσι τα θεμέλια για μια αμπελουργική παράδοση, που για την οικογένεια Μητράκου αποτελεί σήμα-κατατεθέν.
Τη σκυτάλη πήραν οι Φάνης και Βασίλης Μητράκος, παππούς και πατέρας του νυν οινοποιού, αντίστοιχα, χτίζοντας την παραδοσιακή σχέση της οικογένειας Μητράκου με τον αμπελώνα της Νεμέας και της χαρακτηριστικής του ποικιλίας, το αγιωργίτικο.
Όλα αυτά τα χρόνια η παραγωγή σε σταφύλι της οικογένειας Μητράκου κατευθυνόταν προς το συνεταιριστικό οινοποιείο της Νεμέας. Ωστόσο από το 2006 και έπειτα, το υποδέχεται πλέον το μικρό, αλλά σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος, όπου ο οινοποιός Φάνης Μητράκος κάνει το παν για την παραγωγή των επιθυμητών κρασιών.
Όλα τα μέλη της οικογένειας Μητράκου συνεχίζουν να έχουν απολύτως ενεργό ρόλο στη διαδικασία καλλιέργειας των αμπελώνων τους, ενώ η δράση τους έχει επεκταθεί πια και στο οικογενειακό οινοποιείο.